Bıttım Sabunu Nasıl Yapılır?

05-09-2022 20:27
Bıttım Sabunu Nasıl Yapılır?

Bıttım Sabunu Nasıl Yapılır?

Bıttım sabunu, Siirt ilimiz ile özdeşmiş doğal bir sabundur. Bıttımsabununun yapım aşaması oldukça fazla emek isteyen bir süreçtir. Tamamen el emeği ile yapılan bıttım sabunu, içerisine hiçbir kimyasala madde katılmadan elde edilmektedir. Bıttım sabunu, yabanı fıstık (bıttım) yağı ve menengiç yağından elde edilmektedir. Bıttım sabununun yapım aşamaları şu şekilde ilerlemektedir;

• Bıttım sabunun üretimi ilk olarak, bıttım tanelerinin tek tek ayıklanması ve yıkanması ile başlamakta olan bir süreçtir.
• Yıkanan bıttım taneleri beş ile on gün arasında değişkenlik gösteren zaman dilimi içerisinde kurumaya bırakılır. Maksimum on güç içerisinde kurumaya başlayan bıttım taneleri, sıradaki işlemler için taş değirmene götürülür.
• Taş değirmenlerde öğütülen bıttım taneleri, orta sıcaklıkseviyesindeki su ile yoğrulur. Bu yoğurma işlemi, doğru kıvamın elde edilmesi için uzun bir süre gerektirmektedir.
• Yoğurma işlemi tamamlanmasının ardından bıttım tanelerinden elde edilen yağlar, ayrı bir kaba alınır. Bu işlem ile bıttımdamevcut olan tüm sağların çıkartılır.
• Tüm yağların elde edilmesinden sonra ise, sabunlaşma reaksiyonlarının gerçekleşmesi için gerekli bazı işlemler yapılmaya başlanır. 
• Sıvı halde bulunan sabun, özel doğal kalıplara dökülür ve üç gün kurutulur.
• Kuruma işleminin ardından bıttım sabunu kullanıma hazır bir hale gelmiş olur.

Bıttım Sabununun Özellikleri Nelerdir?

Bıttım sabunun en önemli özelliği tamamen doğal içeriklere sahip olmasıdır. Bunun yanı sıra, bıttım sabununun özellikleri arasında, yapım aşamasında kullanımı tercih edilen tüm materyallerinde doğal olması yer almaktadır. Bıttım sabunu, insan eli ve emeği ile kullanıma hazır hale getirilen organik bir yapıya sahiptir. İçerisinde, insan sağlığına zarar verebilecek herhangi bir kimyasal madde yer almamaktadır. Bunun yanı sıra, kişilerin vücut temizliğinde, cilt bakımında ve saç bakımında tercih edebilecekleri doğal bir ürün olarak da büyük bir ilgi görmektedir. Özellikle son dönemlerde insanların kimyasal içeriklere sahip ürünler yerine, tamamen doğal içeriklere sahip ürünlerin kullanımını tercih etmeye başlaması ile bıttım sabunu da büyük bir rağbet görmeye başlamıştır. Oysaki bıttımsabunu, oldukça eski yıllardan beri özellikle de Siirt halkı tarafından kullanım sağlanılan bir üründür.

Bıttım Sabunu Hangi Hastalıklara İyi Gelmektedir?

Bıttım sabunu; saç ve cilt üzerinde oldukça etkili bir sabundur. Saçların ihtiyaç duyduğu tüm bakımı tek bir sabun ile karşılanmasının yanı sıra, doğal antiseptik özelliği ile de saç ve saç derisinin zararlı bakterilerden arınmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra, cilt üzerinde farklı nedenlerden dolayı meydana gelen kızarıklık ve kaşıntı gibi rahatsızlıkların giderilmesinde de bıttım sabunu oldukça etkilidir. Bıttım sabunun iyi geldiği hastalıklar, sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarıdır. Bıttım sabunun düzenli bir şekilde sedef rahatsızlığı ve egzama rahatsızlığına sahip cilt bölgeleri üzerinde kullanılması, her iki cilt rahatsızlığının tedavisi sürecinde etkili olmaktadır. Bıttım sabunu bu iyileştirici özelliği sayesinde, özellikle sedef ve egzama rahatsızlığı olan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Bıttım Sabununun Cilt Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Bıttım sabunu, kişilerin düzenli bir şekilde kullanım sağlaması ile etkilerinden yararlanabilecekleri bir üründür. Özellikle cilt üzerinde kullanımı tercih edilen bıttım sabunu, birçok fayda sağlamaktadır. bıttım sabununun cilt üzerindeki etkileri şu şekilde sıralanabilir;

• Bıttım sabunu, cilt üzerinde peeling etkisine sahiptir. Bıttımsabununun bu özelliği, cilt üzerindeki ölü derilerin giderilmesini sağlamaktadır.
• Bıttım sabunu, cildin daha canlı, parlak ve pürüzsüz gözükmesini sağlar.
• Cildin yağ ve nem oranlarının dengelenmesini sağlar.
• Kuru ciltler üzerinde kullanım sağlanılan bıttım sabunu, kuru cildin kaybettiği nemi geri kazanmasını sağlar.
• Yağlı ve karma ciltlerdeki fazla yağın üretimi engeller ve bu sayede, cilt üzerinde akne ve sivilce gibi istenmeyen oluşumların da meydana gelmesini engellemiş olur.
• Ciltte yer alan güneş lekelerinin giderilmesini sağlar ve özellikle yaz aylarında cildin güneşe karşı korunmasını sağlar.
• Cilt üzerinde yer alan doğum lekelerinin ve doğumdan sonra oluşabilen lekelerin giderilmesinde de oldukça etkilidir.
• Farklı nedenlerden dolayı meydana gelen kızarıklıkların ve rahatsızlık verici kaşıntıların tedavisinde etkilidir.
• Günlük yüz temizliğinde antiseptik özelliğinden faydalanılarak kullanım sağlanılabilir.
• Bıttım sabunu aynı zamanda, banyo sırasında tüm vücudun temizlenmesi için de rahatlıkla tercih edilebilen doğal bir üründür.


Bıttım
 Sabunu Cilde Nasıl Uygulanmalıdır?

Bıttım sabununun uygulanma aşamaları, kişilerin sabunu hangi amaç için kullandığına göre farklılık göstermektedir. bıttım sabunun cilde uygulanması ve uygulanma amaçları şu şekilde olabilmektedir;

• Yüzde ya da farklı bir cilt bölgesinde meydana gelen sivilce ve akne oluşumlarının giderilmesi için tercih edilen bıttım sabunu, öncelikle köpürtülmeli ve sadece hasarlı olan cilt bölgesinin üzerine sürülmelidir. Bu uygulamadan sonra beş dakika beklenilmeli ve bıttım sabunu durulanmalıdır. Haftada iki ya da üç kez tekrarlanacak bu işlem, birkaç ay devam ettirilmelidir.
• Yüz bölgesinde yer alan siyah noktaların giderilmesi için bıttımsabunu, tüm yüze, haftada iki ya da üç kez uygulanmalıdır. Köpürtülen bıttım sabunu yüze hafif masaj hareketleri ile sürülmeli ve bir dakika beklendikten sonra bol ılık su ile durulanmalıdır. Bu işlemde en az bir ile iki ay kadar devam ettirilmelidir.
• Tüm vücudun temizliği için ise bıttım sabunu, her banyoda rahatlıkla kullanılabilir.
• Genel yüz temizliği için iki günde bir düzenli olarak kullanılabilen bıttım sabunu, köpürtülerek yüze sürülmeli ve ardından ılık su ile durulanmalıdır.

Bıttım Sabunu Cildi Kurutur Mu?

Bıttım sabunu, tüm cilt tiplerinde rahatlıkla kullanılabilen doğal bir üründürBıttım sabunu cilt kuruluğuna neden olmamaktadır. Kuru ciltlerde kullanımı tercih edilen bıttım sabunu, kuru cildin ihtiyaç duyduğu ve kaybettiği nem oranını geri kazandırmaktadır. Yağlı ve karma ciltlerde ise, fazla sebum üretimini engellemekte olan bıttımsabunu, cilt yapısının daha canlı ve pürüzsüz olmasını sağlamaktadır.

Bıttım Sabunu Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bıttım sabunu her ne kadar doğal içeriklere sahip olsa da kullanımı sırasında bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bıttımsabunu kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli hususlar şu şekilde sıralanabilir;

• Bıttım sabunu, bir fıstık türü olan yabani fıstık yağından elde edilmektedir. Bu nedenle bazı alerjik bünyeye sahip kişilerde, bu sabunun kullanımı vücudun farklı tepkiler vermesine neden olabilir.
• Alerjik bünyeye sahip kişilerin bıttım sabununu tüm vücut ya da saç yapıları üzerinde kullanım sağlanmasından önce, cildin ufak bir kısmında deneme yapmasında fayda olacaktır. Bu uygulama sonucunda, cildin vereceği tepkilere göre bıttım sabunun kullanılması gerekmektedir.
• Cilt yüzeyinde ya da saç derisinde ciddi rahatsızlıklara sahip kişilerin, bıttım sabunu kullanımından önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
• Bıttım sabunu, kişiye özel bir üründür. Bu nedenle bu sabunun aile bireyleri ile birlikte kullanılması doğru değildir. Her aile bireyinin kendine ait kişisel bakım ürünlerinin olması, kişilerin sağlıkları açısından büyük bir önem taşımaktadır.
• Bıttım sabunun kullanılmadığı zamanlarda, nemsiz ve ışık görmeyen alanlarda muhafaza edilmesine de dikkat edilmesi gerekmektedir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.